Racek chechtavý

13. září 2009 v 20:07 | KubaV. |  Foto-video
Racek chechtavý (Larus ridibundus), anlicky Black-headed gull,
je pták velikosti holuba ptřící do řádu dlouhokřídlí, ve svatebním šatu je hlavním určovacím znakem tmavá barva hlavy, a na rozdíl od racka černohlavého tmavé peří nesahá až na krk.
V průběhu srpna dospělci přepeřují do šatu zimního, kdy už nemají tmavou barvu po celé hlavě, pouze tmavou skvrnu, někdy poružek a někdy i dva po stranách hlavy jakoby uši.
Částečně přepeřený jedinec:
Zase úplně odlišné zbarvení mají mladí ptáci:
Hnízdním biotopem racka chechtavého jsou rybníky a jezera s dostatečným pobřežním porostem, ale nejraději hnízdí na ostrůvcích, kde zakládá početné kolonie.
Na podzim jsou k zastižení za orajícími traktory, jak vybírají právě vyorané žížaly, larvy hmyzu, ale i holátka myší.
Racek je velmi vděčný objekt pro digiscopování, nejlíp se fotí, když v klidu sedí na nějakém sloupku.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama